keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Joulu

Meidän joulumme sujui perinteisesti suomalaiseen tapaan ja oman perheeni perinteitä noudattaen. Muutama päivä ennen aattoa lähdimme mieheni ja isäni kanssa etsimään kuusta metsästä. Vaikka isälläni ei ollutkaan etukäteen katsottuna hyvää kuusta, löytyi sopiva melko pian. Se sahattiin poikki ja kuusi mukana palasimme takaisin kotiin. Siitä seuraavan yön aamuyöllä olimme hakemassa mieheni veljeä junalta. Nukkumapaikkojen suhteen täytyi vähän sumplia lisää, mutta niin vain kaikille löytyi paikka, jossa majoittua.

Aattoa edeltävänä päivänä toimme kuusen sisään ja laitoin mieheni ja hänen veljensä koristelemaan sen. Kaunis kuusi tuli. Yöllä oli tullut vähän lunta. Illemmalla kun näytti olevan vähän tylsää, kehotin heitä menemään pihalle tekemään lumiukko. Itse leivoin mokkapaloja samanaikaisesti. Yhden lumiukon sijaan valmistuikin kaksi lumiukkoa. Vein porkkat heille, jotta he saivat nenät ukoille ja kävin laittamassa pipot ja huivin. Toinen lumiukko kättä laitettaessa meni niin kallelleen, että se kaatui myöhemmin. Eikä toinen lumiukko selvinnyt yön yli, vaan oli sulanut melkein kokonaan. Kuvat jäivät muistoksi.

Aattona oli vielä lunta ja todella kaunis päivä. Aurinkoakin näkyi vähän. Jouluaatto alkoi jouluruualla. Syötävää löytyi kaikille, vaikka mieheni ja hänen veljensä eivät kinkkua syökään. Päivällä kävimme aattohartaudessa, jonka jälkeen tuli herkuteltua. Illemmalla jaoimme lahjat, tai itse asiassa mieheni otti tämän roolin. Myöhemmin illalla suuntasin vielä serkkujeni kanssa jouluyön messuun. Se oli niin ihanan tunnelmallinen, samoin kuin aattohartauskin. Se tunne kun täysi kirkko laulaa laulua "Maa on niin kaunis" tai kun keskiyön jälkeen istumme kirkossa laulamassa laulua "Jouluyö, juhlayö" <3

Joulun vietto sujui kivasti. Mieheni ja hänen veljensä olivat muuten kaikessa mukana, paitsi kirkkoon he eivät tulleet. Sen suuremmin en heidän ajatuksiaan joulunvietosta kysynyt, mutta mieheni veli totesi, että vähän niin kuin heidän Bayram. Joulupäivä ja Tapaninpäivä meni sukulaisia nähden. Tapaninpäivänä suuntasimmekin jo takaisin Kajaaniin, sillä mieheni ja hänen veljensä alkoivat jo pitkästyä pikkupaikkakunnalla. Itse ajelen vielä takaisin kotikotiin vuodenvaihteen jälkeen. Vuodenvaihteen olemme Vuokatissa kaverin mökillä.2 kommenttia:

  1. Teillä on ollut oikein kunnon perinteinen joulu :) Hauskat lumiukot, onneksi kestivät edes sen hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihanaa olikin viettää perinteistä joulua, kun viime vuonna jäi välistä. Jep, kivat muistot jäi :)

      Poista

Piristä päivääni jättämällä kommentti! :)