tiistai 7. kesäkuuta 2016

Palaute videosta

   

Jaoin täälläkin aiemmin tekemäni markkinointivideon Turkista. Olen saanut siitä melko paljon palautetta, jota kehotin antamaan eri kanavissa. Suurin osa palautteesta on tullut sähköisen palautelomakkeen kautta (sitä kautta sain 43 vastausta), mutta myös esimerkiksi muutamissa Facebook-ryhmissä palautetta tuli mukavasti. Ajattelinkin esitellä täällä saamaani palautetta. Esittelen jokaisesta palautelomakkeen kysymyksestä saamani palautteen erikseen, sekä muualta tullutta palautetta, joka hieman eroaa erillisen palautelomakkeen kautta saamastani palautteesta. 

Kuva sähköisestä palautelomakkeesta

Mikä videossa oli hyvää?

Videon aihe oli mielenkiintoinen. Editointia ja videokuvausta sekä videon laatua kehuttiin hyväksi. Videolla näkyvistä maisemista pidettiin niin kuin myös videon monipuolisuudesta ja visuaalisuudesta. Kerronta oli selkeää, jouhevaa, rauhallista ja persoonallista. Videon tekstitykset olivat hyvät. Videon pituutta pidettiin sopivana, eikä se ollut pitkästyttävä. Videon persoonallisuudesta pidettiin ja siitä, että toin esille omia kokemuksiani. Tarina oli hyvä ja video kulki sen mukana. Hyvää oli se, että oli huomioitu kulttuurien välinen eroavaisuus. Tekstimuodossa esillä olleet paikkojen nimet olivat hyvät. Annetut neuvot olivat merkityksellisiä ja oivaltavia. Video toi esiin uusia puolia. Myös musiikista ja videon iloisesta tunnelmasta pidettiin.

Mikä videossa oli huonoa? 

Kertojan englannin ääntäminen oli huonoa ja siihen ja sanojen äänenpainoihin olisi voinut panostaa enemmän niin kuin myös puheen rytmitykseen. Puhe oli tasapaksua, ja tuntui kuin ääni olisi lukenut kirjaa kuulijoille. Videopätkät olivat liian lyhyitä ja oli lähellä, ettei video ollut liian rauhaton. Jonkun mielestä video oli hieman liian pitkä, ja toisen mielestä taas liian lyhyt, mutta sopiva mainosvideoksi. Myös eri kohteiden esittelyn todettiin olevan liian lyhyt, mikä aiheutti sekavan olotilan. Lyhyessä videossa oli liikaa materiaalia. Video oli suppea, ja siinä olevat asiat jopa itsestäänselvyyksiä ulkomaille matkustaessa. Video ei ollut tarpeeksi omaperäinen. Taustamusiikki ei ollut innostavaa. Monissa videopätkissä horisontti/maa oli vinossa. Huonoa oli myös se, että englannin- ja suomenkieliset tekstit olivat päällekkäin. (Tätä ongelmaa tosin ei ole jos ottaa tekstitykset pois käytöstä.)

Mitä olisi voinut tehdä toisin?

Englannin lausumiseen ja äänenpainoon olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota, englannin ääntämistä tulisi harjoitella ja saada luonnollisuutta puheeseen. Olisi voinut puhua rennommin ja elävöittää puhetta. Videoon olisi voinut valita myös jonkun sujuvamman englannin kielen puhujan tai korvata osan puheesta tekstinä. Videoon olisi tullut saada enemmän omaperäisyyttä, jotain sellaista, mitä muissa videoissa ei ole ennen ollut. Videoon olisi voinut tuoda enemmän kulttuuriin liittyviä asioita ja kertojaa tekemässä mainitsemiaan asioita ja kokemassa uutta. Mukaan olisi voinut ottaa paikallisten ihmisten lyhyitä haastatteluja ja olisi voinut valottaa myös niitä epämieluisia asioita Turkista, joista videolla mainitaan. Olisi voinut antaa katsojan nauttia videopätkistä pitempään ja videoon olisi voinut tuoda vaihtelevuutta esimerkiksi siirtymien avulla. Taustamusiikin olisi voinut valita toisin. Se olisi voinut olla jotain turkkilaistyylistä musiikkia. Turkin hyvistä ominaisuuksista olisi voinut olla vielä joku kooste videolla. Vaihto-opiskelusta olisi voinut kertoa enemmän ja rohkaista lähtemään vaihtoon. Videossa esitetyt vinkit olisi voinut vielä enemmän liittyä juuri Turkissa matkustamiseen, esimerkiksi paikallisten tapoihin, ja tuoda esiin Turkin ominaisuuksia, esimerkiksi miksi juuri Turkissa kannattaa harrastaa erilaisia aktiviteetteja. Numeroidut tekstit olisi voinut olla lyhempiä ja jättää numerointi kokonaan pois tekstistä ja puheesta. Videopätkät olisi voinut jaotella selkeämmin. Jalustan vesivaakaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota. (Niin minkä jalustan? :D Kaikki pätkät on vaan ihan käsivaralla kuvattuja.) Lisäksi äänentoistoa kannattaisi miettiä, sillä ääni ei aina kuulunut selkeästi. 

Muuta kommentoitavaa.

Tässä kohdassa on pääasiassa erilaisia positiivisia kommentteja, joissa kehutaan videon olleen kokonaisuutena hyvä, videossa olleiden neuvojen olleen hyviä, videossa näkyneen tuttuja paikkoja ja matkakuumeen nousseen. Jonkun mielestä on vielä hiottavaa, ja joku totesi, että videolla olisi voinut olla paikkoja muualta Alanyasta, esimerkiksi vuoristosta tai Alanyan ulkopuolisista kylistä. Joku sai ajatuksen, että pitäisi päästä laajemmin tutustumaan Turkin kulttuuriin ja ihmisiin, toinen sai rohkaisua vaihtoon lähtemiseen ja uusien maiden näkemiseen ja joku odottaa videon kakkososaa. (:D!! Sellasta tuskin kuitenkaan tulee. Jotain muita videoita toivottavasti joskus.)

Muuta kautta tullutta palautetta

Hyvin on tiivistetty ja osattu valita videolla olevat videopätkät, sillä aihe on valtava. Videopätkät oli leikattu samanmittaisiksi. Niiden pituudessa olisi voinut olla vähän vaihtelua. Video oli mielenkiintoinen vähemmän Turkissa matkustaneelle. Videolle olisi kaivattu muitakin tärkeitä alueita Turkissa, kuten Diyarbakırin muuri ja Şanlıurfan alue sekä Koillis-Turkkia. Kaikki eivät ymmärrä englantia, joten olisi hyvä olla tekstitysvaihtoehto suomeksi. (Tämän siis lisäsin tämän palautteen saatuani.) Äänessä on parantamisen varaa. Se, että kertoja pitää maasta, ei kuulu äänestä. Lisäksi joku totesi, että pitää lähteä testaamaan paikka itse.

4 kommenttia:

 1. Hyvää palautetta olet saanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kyllä tosi iloinen saamastani palautteesta! :)

   Poista
 2. Hei miten tää meni miulta ihan kokonaan ohi! Äh!

  Mutta näin jälkijunassa - ihana video, tosi kivasti sait tuotua juurikin omia kokemuksia esille! :) Ja hei, älä ainakaan englantipalautteista lannistu - ei meistä kukaan ole seppä syntyessään ja myöskin se on jo yksin rikkaus, että puhuu ja ymmärtää toista kieltä äidinkielensä lisäksi. Harjoittelemalla oppii ja aksentit on söpöjä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) En lannistu. Oli odotettavissa, että tosta asiasta tulee palautetta. Itseä se asia ei niin kauheasti häiritse, koska olen tottunut tällaiseen huonompaan englantiin, mutta ymmärrän myös, että joitain häiritsee, jos puhuttu englanti ei ole täydellisyyttä hipovaa. :D

   Poista

Piristä päivääni jättämällä kommentti! :)